Alvesta

Fängelse för övergrepp mot dotter

Växjö tingsrätt dömde på torsdagen en 41-årig man från Alvesta kommun till tre års fängelse, för att han utnyttjat sin egen dotter sexuellt under flera års tid.

Från att dottern varit sju år och fram tills hon var tretton ska mannen vid flera tillfällen ha genomfört handlingar som är jämförbara med samlag.

Idag är flickan 15 år gammal och det var efter att hon berättat för socialförvalningen vad pappan utsatt henne för, som en anmälan gjordes och mannen senare kunde gripas. Han åtalades misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och våldtäkt mot barn.

På torsdagen kom domen som ger honom tre års fängelse. 41-åringen ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till dottern.

Tingsrättens bedömning är att flickans redogörelse är mycket trovärdig och att den även stöds av tre vittnen. Tingsrätten tar även i beaktning att mannen förekommer vid tre tillfällen i belastningsregistret. Två gånger har han fått besöksförbud och vid ett tillfälle 2002 dömdes för sexuellt ofredande till villkorlig dom och dagsböter.

Mannen stod även åtalad för sexuellt ofredande av hans andra dotter som idag är 13 år gammal. Men på den åtalspunkten fanns tingsrätten att bevisningen inte var tillräcklig för att leda till en fällande dom.

Mannen som nekar till brott ska förbli häktad tills dess att domen vunnit laga kraft.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".