Kronoberg

Tusentals kan förlora sjukpenning

1600 sjukskrivna i Kronobergs län riskerar att förlora sin sjukpenning genom de nya reglerna för sjukskrivning.

Elena Petridean som är personlig handläggare på Försäkringskassan berättar om svåra samtal när personer informeras om det nya regelverket som kan leda till uppsägning och arbetslöshet. 

-Jag kan tänka mig att det är en livskris för en del människor som behöver tänka om i helt nya banor.

Arbetsförmågan prövas efter 180 dagar

Elena Petridean har informerat flera försäkringstagare om att just deras ärende utreds. De nya reglerna som infördes i juli förra året innebär att det efter 180 dagars sjukskrivning, som inföll nu vid årsskiftet, ska prövas om den sjukskrivne alls kan arbeta. Om det bedöms att personen kan utföra arbete, men kanske inte just på sin nuvarande arbetsplats, dras sjukpenningen in och Arbetsförmedlingens regler tar vid. Nu kan den som tidigare varit sjukskriven mista sitt jobb och tvingas söka nytt arbete, kanske på annan ort.

-Väldigt många blir ledsna. Det blir ju att man ifrågasätter deras yrkesidentitet, säger Elena Petridean. Vad kan du göra och vad kan du inte göra?

Klart om en månad hur många som mister ersättning

1600 personer berörs av de nya reglerna i länet. Hur många av dem som mister sin ersättning blir klart först om en månad och när väl beslutet om indragning kommer kan sjukpenningen försvinna snabbt, säger Peter Burman, områdeschef på Försäkringskassan i Växjö.

-När man kommer fram mot en indragningsprocess kommunicerar vi den sjukskrivne om detta ungefär tre veckor innan det kan vara aktuellt med att man förlorar sin sjukpenning, säger han.

”Kan vara bra för den enskilde på lång sikt”

Peter Burman tror ändå att de nya reglerna på lång sikt kan vara bra för den enskilde.

-Jag tror det finns personer som får en andra chans på arbetsmarknaden genom att vi i tid kan gå in och bryta ett sjukfall som annars skulle blivit ganska långt, säger Peter Burman på Försäkringskassan i Växjö.


Sara Bäckmo
sara.backmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".