Mörkt börsår för New Wave Group

Bolaget New Wave Group, som bland annat äger glaskoncernen Orrefors Kosta Boda, är en av de stora förlorarna på Stockholmsbörsen under 2008. En förklaring är att marknaden oroas över de stora skulder som New Wave Group har, efter att man köpt ett amerikanskt företag.

Glaskoncernen Orrefors Kosta Boda går med förlust, och det är känt att ett sparprogram är att vänta. Men hur står det egentligen till med ägarföretaget New Wave Group? Under 2008 föll New Wave-aktien från 67.50 till 6.20. Det är en minskning med mer än 90 procent, och gör New Wave till en av de största förlorarna på Stockholmsbörsen 2008.

Skulder på 2,8 miljarder efter företagsköp

Peter Bjur, aktiemäklare på Swedbank i Växjö, förklarar att det inte är Orrefors Kosta Boda som främst orsakat aktiefallet.

-Problemen som New Wave har grundar sig i att de under 2007 köpte det amerikanska klädföretaget Cutter & Buck väldigt dyrt. Detta har gjort att New Wave har skulder på nästan 2,8 miljarder kronor, säger han.

-Under 2008 så var det väldigt höga räntekostnader, så New Wave betalar ungefär 100 miljoner i ränta per år, vilket är mycket för NWG. Nu har vi lägre räntor och det gynnar NWG, men marknaden oroas av skulderna och därför sjönk aktien.

”Om konjunkturen försämras ser det mörkt ut”

Peter Bjur säger att New Wave behöver betala sina räntor. Det klarar man så länge företaget fortsätter att sälja varor och få in pengar och gå med vinst, samt om man får ordning på förluster i glaskoncernen. Men om detta inte går och konjunkturen försämras?

-Om konjunkturen blir dystrare, försäljningen viker och NWG går med förlust i år och nästa år, då har man inte råd att betala sina räntor och då ser det väldigt mörkt ut, säger Peter Bjur.

Vad kan hända då?

-Ett värsta scenario är att New Wave Group går i konkurs. Men jag tror att ägaren Torsten Jansson reder ut de här problemen, det tror jag, säger Peter Bjur, aktiemäklare på Swedbank i Växjö.


Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".