Några av de runt tusen föremål som polisen beslagtagit. Foto: Karolina Lek/SR Kronoberg

Hälerimisstänkta inte bundna till stölder

Stöldgodset som hittades hos en av de sju personer som nu sitter häktade misstänkta för häleri har nu visat sig komma från ytterligare fem inbrott.

Fortfarande finns inga bevis till att dom sju rumänska medborgarna utfört inbrotten, men polisen hoppas snart att kunna binda dom misstänkta vid platserna.

- Vi har uppfattningen att de som sitter frihetsberövade här hos oss har kommit hit med en enda avsikt och det är att begå brott, säger Robert Loeffel som är informationsansvarig på Kronobergspolisen.

De sju häktade kommer alla från Rumänien. En 20-åring man kom till Växjö för ett drygt ett år sedan, medan de övriga sex kom till Sverige i början av november förra året. Och det var också då som den kraftiga ökningen av villainbrott drog igång. Bara i Kronobergs län utsattes 80 villor för inbrott mellan den första november fram till den 17 december då personerna greps.

Därefter har inbrotten avstannat och sedan dess har 11 inbrott anmälts i länet.

- Det pågår hela tiden bostadsinbrott, men den kraftiga uppgången som skedde i början på november, den trenden är bruten när vi tog de här nu, säger Robert Loeffel.

Några dagar efter gripandet kunde polisen bland det beslagtagna stöldgodset hitta föremål från två av villaninbrotten i Växjö. Nu har föremål från ytterligare fem olika inbrott i Lessebo, Alvesta och Växjö identifierats. Kronobergare som beskrivit sina stulna föremål har fått komma in till polishuset för identifiering, men fortfarande finns en helt rum fullt med beslagtagna föremål som man ännu inte vet var dom kommer ifrån.

Robert Loeffel misstänker fortfarande att det kan röra sig om ett större nätverk av organiserade stölder och inbrott och säger att en del av de nu oidentifierade föremålen kan komma från någon av de villainbrott som utförts i andra län. Totalt rör det sig om runt 1300 anmälda inbrott under förra årets sista månader runtom i södra Sverige.

- Det kan mycket väl vara från andra närliggande län. Vi har fått informationen att vågen av bostadsinbrott i södra Jönköpings län framförallt i Värnamo kommun också har avstannat efter det här gripandet, säger Robert Loeffel, inforamtionsansvarig på Kronobergspolisen.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".