Markaryd

Reza Rezai ska utvisas

Afghanen Reza Rezai får inte stanna i Sverige och Markaryd. Flera personer har kämpat för att han och andra i samma situation, alltså asylsökanden som har lyckats ordna jobb i Sverige, ska få stanna och lagen har ändrats - men för Rezais del spelar det ingen roll. Han får ändå inte stanna.

Det är nu fem år sedan som afghanen Reza Rezai kom till Sverige. Bara några månader efter det fick han jobb i Markaryd på en däckfirma.

Men eftersom Migrationsverket inte godkände hans skäl att stanna i Sverige, utvisades han i slutet av 2005.

Trots det dröjde det ända till februari 2008 innan Migrationverket överlämnade ärendet till polisen, som hämtade Reza Rezai för utvisning.

Men det blev aldrig någon resa hem till Afghanistan för Reza Rezai, eftersom utvisningen på nytt sköts upp.

Och i samband med det, höjdes också röster om att Rezai borde omfattas av den nya lag som skulle träda i kraft ett halvår senare, i december 2008, en lag som i pratiken skulle göra att om en person hade en anställning i Sverige, så skulle han eller hon också få stanna.

Men trots att lagen nu har införts, ska Reza Rezai alltså utvisas.

Lagen kan nämligen bara åberopas i direkt anslutning till utvisningsbeslutet, och för Rezas del kom ju det redan 2005.

Kommunalrådet i Markaryd Bengt Germundsson (kd) är en av dom som engagerat sig i Rezais fall. Och han är besviken över att lagen inte omfattar Rezai o andra liknade fall.

- Vid andra typer av förändringar i regelsystem inför man övergångsregler. Jag förstår inte varför man inte gör det den här gången, säger Germundsson.

- Det är ändå 400-500 personer som har fasta jobb som skulle kunna omfattas av lagen, avslutar Germundsson.

Och Reza Rezai är bedrövad över att han nu ska utvisas.

- Jag ser min framtid här i Sverige. Afghanistan är bara krig, säger Rezai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".