Hjälp till utvecklingsländer och småkakor lockar allt fler till den s k Kakbanken. Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX
Växjö

Småkakor lockar till hjälp för utvecklingsländer

Allt fler personer har engagerat sig i den så kallade kakbanken i Växjö. Från 5 personer vid starten i somras är man nu omkring 30 personer som är indragna i verksamheten. 
En gång i månaden träffas man för fika, småkakor och för att skänka pengar till så kallade mikrolån till människor i utvecklingsländer.

- Vi har valt att hittills låna ut pengar till projekt med kvinnor, säger Karin Siöö vid Kakbanken i Växjö.

Sammanlagt har Kakbanken i Växjö lånat ut till till 13 olika projekt hittills , ett exempel är till en kvinna i Ghana som driver en livsmedelsaffär. Hon har lånat drygt 3000 kronor för att kunna utöka sitt varusortiment och få fler kunder. Hon har nu betalat tillbaka nära halva lånet.

De så kallade kakbankerna finns på ett knappt 10-tal ställen i landet. Idén är att träffas under trivsamma former, fika och äta småkakor och annat och ge ett bidrag, oftast några hundralappar, till mikrolån till människor i utvecklingsländer.

Det var Yunus Muhammad från Bangladesh, mottagare av Nobels fredspris 2006, som startade en bankverksamhet med inriktning på smålån (mikrolån) till fattiga människor för att skapa ekonomisk och social utveckling underifrån.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".