Lanthandeln i Kalvsvik är på väg att öppnas igen med draghjälp av Börjes i Tingsryd. Foto: Karin Hellzén/SR Kronoberg
Kalvsvik

Ny chans för nedlagd lanthandel

Nu öppnar lanthandeln i Kalvsvik igen. Efter flera konkurser får lanthandeln draghjälp från oväntat håll.

Lanthandeln har haft problem med höga kostnader för de varor som man köpt in. Men nu går Börjes i Tingsryd in och levererar varor från sitt lager. Det öppnar nya möjligheter för lanthandeln i Kalvsvik, två mil söder om Växjö. 

– Jag tycker det känns väldigt positivt och väldigt roligt. Framförallt så tror jag att det blir en vi-känsla, om man samlas kring en sak på det här viset, säger Kalvsviksbon Håkan Carlsson, som är ordförande i företaget som ska öppna butiken.

De som nu öppnar lanthandeln är Kalvsviksborna själva. 109 personer har gått samman och startat en ekonomisk förening och köpt fastigheten där lanthandeln alltid funnits. Sedan har ett aktiebolag startats, som nu kommer driva butiken.

Draghjälp från Börjes
De som tidigare försökt sig på att driva lanthandel har fått slå igen eftersom inköpspriserna från de stora livsmedelskedjorna varit för höga. Ibland har inköpspriset varit högre än vad produkterna kostat i butik.

Men det som nu är förändrat är att varorna kommer att köpas från den fristående butiken Börjes i Tingsryd och deras lager. Det innebär att priserna i lanthandeln kommer att vara jämförbara med flera matvaruaffärer i Växjö.

Sven-Olof Rungegård, som är delägare i Börjes, menar att det här är en satsning som längden kan hjälpa fler lanthandlar.

– Förhoppningsvis får vi lite bättre snurr på våra varor. Det kan ju bli så att fler företag är i samma situation som lanthandeln i Kalvsvik. Och det är självklart att vi är öppna för en sådan diskussion, förutsatt att vi hittar en samarbetsform som fungerar smidigt, säger Sven-Olof Rungegård.

Viktigt för orten
Idag består lanthandeln i Kalvsvik endast av tomma hyllor. Men någon gång i februari-mars räknar man med att kunna slå upp dörrarna igen och ha hyllorna fyllda med varor. Två personer ska anställas och hittills har 86 personer anmält sitt intresse. Att lanthandeln öppnar igen, betyder mycket för orten, menar Håkan Carlsson.

– Affären är ju navet i hela bygden. Om vi ska göra turistsatsningar och andra saker här så måste det finnas en affär. Lanthandeln behövs ju, annars dör bygden.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".