Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Dags att välja vårdcentral i länet

Från och med måndagen kan alla kronobergare själva välja vårdcentral. Därmed går också sex privata aktörer in på marknaden, och de hårdsatsar nu på att locka till sig blivande patienter.

En av de privata aktörerna är Specialistläkargruppen.

– Det är en enormt stor utmaning och vi går ut med en kraftig marknadsföring för att visa att vi finns som ett alternativ i vårdvalet, säger Steinar Sjöborg som är verksamhetsansvarig på Specialistläkargruppen.

Brev om vårdvalet
Specialistläkargruppen ska öppna privata vårdcentraler i Åseda och Växjö och räknar med att båda kommer att vara öppnade och klara för 9 000 personer, när vårdvalet drar igång den första mars. Men nu i veckan dimper alltså brev från landstinget ner i postlådorna runt om i länet, med erbjudanden om att själv välja vårdcentral. Gör man inget val, står man kvar på den vårdcentral som är närmast bostaden. Utifrån kronobergarnas val fördelas sedan landstingets pengar, något som kan förändras med tiden då invånarna kan ändra sina val precis när som helst.

– Jag tycker detta är ett rättvisesystem som vi nu går in i, där alla får söka privat och offentlig vård för samma kostnad, säger Steinar Sjöborg.

Även Hälsoringen är ett av de sex privata företag som i december fick klartecken att starta vårdcentral. Företagets etablering blir i Älmhult och Ljungby och deras förhoppning är att uppemot 4000 personer ska lista sig där.

Få vill byta vårdcentral
Landstinget räknar med att runt 50 procent gör ett aktivt val och därmed byter vårdcentral. Men vid en rundfrågning i Växjö svarade bara två av tjugo att de funderar på att byta vårdcentral.

– Nej, det fungerar bra med den vårdcentralen jag har nu faktiskt, säger Fahrije Nebhi.

– Jag tror att eftersom jag bor så nära vårdcentralen, så fortsätter jag nog med den jag har, säger Edit Magnusson.

– Jag kommer stå kvar uppe på Teleborg, det finns ingen anledning att flytta tycker jag för det är bra där jag bor, de gånger jag går dit, säger Göran Sjölund.

Men Emma Johnsson från Hovmantorp funderar på att välja en vårdcentral i Växjö istället för den hon nu går till i Lessebo.

– Ja, det finns mer att göra i Växjö så det vore smidigare att ta bussen in dit för ett läkarbesök. I Lessebo får jag sitta och vänta själv tills nästa buss går, säger hon.


Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".