Israliska trupper i Gaza. Foto:AP Photo/Sebastian Scheiner

Ljusning för familj fast i Gaza

Familjen Abo Mery som sen krigsutbrottet i Gaza sitter fast i ett samhälle strax söder om Gaza Stad kan snart vara ut ur krigsområdet. Det säger sonen i familjen, Saed, till Sveriges Radio Kronoberg.

- Idag ringde konsultatet och sade att inom några dagar så kan vi åka ut med hjälp av röda korset, säger Saed Abo Mery.

Familjen Abo Mery som är svenska medborgare bodde i Växjö fram till oktober i år när de flyttade till Irland för att pappa Yossef skulle arbeta som läkare.

I början på december åkte de sedan till Gaza för att hälsa på familjens mormor som blivit sjuk. De åkte då till ett Gaza som visserligen var oroligt men där ingen trodde att det som nu händer var på väg. Vapenvilan som rådde mellan Hamas och Israel gick inte ut förrän den 19 december.

Men säkerhetsläget förändrades snabbt och familjen blev fast i samhället Dayr Al balah strax söder om Gaza stad.

Saed Abo Mery säger att de ständigt hör kriget men att man nästan vant sig vid bomber som smäller. Men att det ska bli väldigt skönt att lämna Gaza för att sen via Jordanien ta sig till Sverige och Växjö.

- Alla är jätterädda, vi väntar bara på ett telefonsamtal som säger att Röda korset kommer inom tolv timmar, säger Saed Abo Mery.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".