Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Torsten Jansson styrelseordförande i New Wave Group och t.f. VD i Orrefors Kosta Boda. Foto: Jens Pehrson
2 av 2
New Wave Group lanserar nytt sparpaket för Orrefors Kosta Boda. 200 personer tvingas sluta. Foto: Hans Runesson/Scanpix

Ytterligare 200 tvingas gå från Orrefors Kosta Boda

New Wave Group lägger ett nytt sparpaket för glaskoncernen Orrefors Kosta Boda. Det innebär bland annat personalneddragningar på cirka 200 personer i Kosta, Orrefors och Åfors. Detta är utöver de cirka 100 anställda som tidigare har varslats om uppsägning.

- Vi måste anpassa kostymen till rådande konjunktur, säger Torsten Jansson, styrelseordförande i New Wave Group och t.f. VD i Orrefors Kosta Boda.

Om alla neddragningar träder i kraft innebär det att antalet anställda i Orrefors Kosta Boda har halverats på bara några månader.

De åtgärder som New Wave Group vidtog under hösten 2008 räckte inte för att kompensera för den vikande försäljningen i bland annat USA. Därför ska antalet anställda i Orrefors, Kosta och Åfors minska med ytterligare 200 personer. Tillsammans med tidigare åtgärder beräknas detta medföra besparingar på 200 miljoner kronor per år.

Främst är det produktionen som berörs av personalneddragningarna men även andra avdelningar kommer att omfattas av besparingsåtgärderna.

”Min förhoppning och övertygelse är att vi genom dessa åtgärder kan nå en acceptabel lönsamhet och därigenom säkra en fortsatt svensk tillverkning av högkvalitativa glasprodukter.” Det skriver Göran Härstedt, vd och koncernchef i New Wave Group, i ett pressmeddelande.

Åtgärderna kommer att genomföras under första halvåret 2009 efter förhandlingar med fackföreningarna och besparingarna kommer, enligt New Wave Group, att nå full effekt under 2010.

Vid måndagens presskonferens underströk Torsten Jansson flera gånger att man fortfarande tror på det småländska glaset som produkt och han påpekade också att Orrefors Kosta Boda trots varsel och dåliga ekonomiska siffror går bättre än flera andra konkurrenter, som bland annat tvingats till konkurs. Och i nuläget finns inga planer på att lägga ner något av glasbruken.

Men samtidigt som Torsten Jansson är säker på att konjunkturen vänder, är han mycket oroad över det som sker.

- Jag har varit med om sådant här förr, men det som skrämmer mig nu är hastigheten och djupet i den här lågkonjunkturen, säger Jansson.

Under de senaste veckorna har det spekulerats i media om att både glaskoncernen och dess moderbolag New Wave Group skulle vara konkursmässiga, något som Torsten Jansson inte tyckt om att läsa om.

- Det finns inget sådant hot, säger Torsten Jansson.  

Tidigare artiklar i ämnet:

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".