Kamp om patienterna när vårdvalet drar igång. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Kronoberg

Dragkamp om patienter

Nu startar kampen om de kronobergska patienterna. När Vårdval Kronoberg sjösätts ska alla få möjlighet att välja vårdcentral. Därför är marknadsföringen i full gång bland de privata aktörerna, vilket skapar en del oro på landstingets vårdcentraler.

I Uppvidinge, där de tre vårdcentralerna nu får privat konkurrens, finns en viss oro för vad det kommer betyda.

– Ja, vi känner en viss oro eftersom vi nu får konkurrens, det kan jag inte neka till, säger Lolita Korzonek som är verksamhetschef för vårdcentralerna i Uppvidinge kommun.

Men Paula Sandberg som är vårdenhetschef på Växjö Dalbo, är inte orolig.

– Vi har en bra kontakt med de patienter vi har idag. Så vi siktar mot att behålla dem och förhoppningsvis få hit lite nya patienter också, säger hon.

Satsar på öppet hus
Det tänker Växjö Dalbo göra, likt Uppvidinges vårdcentraler, genom att skicka ut informationsbroschyrer om sin verksamhet. De kommer också, liksom ett flertal av de andra vårdcentralerna i länet, att hålla öppet hus för att försöka locka till sig människor. Men att förändra verksamheten innan vårdvalet börjar har inte varit aktuellt på Växjö Dalbo.

– Nej, vi kommer efter listningen att se vilken typ av patienter vi får. Först därefter kan vi se över våra mottagningar så att vi möter det behov som finns, säger Paula Sandberg.

På Markaryds vårdcentraler har förberedelserna inför vårdvalet bland annat handlat om att förbättra tillgängligheten. De har också anställt en specialistläkare, något som även kan bli aktuellt på vårdcentralerna i Uppvidinge om ett sådant behov märks av.

– Vi har diskuterat det lite, att man kan hyra in någon specialist några gånger per månad till exempel, men vi har inte bestämt något än, säger Lolita Korzonek.

Kan tvingas lägga ner
181 000 kronobergare, barn som vuxen, får nu möjlighet att välja vårdcentral i och med det brev som på måndagen skickades ut från landstinget. Med varje listad person följer en summa pengar vilket innebär att vårdcentraler som väljs bort kan tvingas att läggas ner eller bli av med personal.

– Det är ju ett fritt val för patienterna. Vi kommer jobba på så gott vi kan och hoppas att patienterna stannar kvar hos oss, säger Lolita Korzonek.

Tidigare artiklar i ämnet:

Läs mer om hur vårdvalet fungerar på Landstinget Kronobergs hemsida:

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".