Varsel i glasriket

Facket ställer krav på arbetsgivaren

På måndagen kom ytterligare ett varsel. 200 personer varslas om uppsägning och nu ställer fackförbundet IF Metall en rad olika på både arbetsgivaren och på regeringen.

- Det är tragiskt för alla och för den enskilde som drabbas i ett sådant här läge. Alla är oroliga över framtiden, säger Peter Sand, fackombud på IF Metall på Kosta glasbruk.

- Vi har pratat med företagsledningen om att de måste ta fram ett ekonomiskt paket där man kan erbjuda äldreavgångar. Det innebär att man kan sluta sitt arbete lite tidigare och därmed också kunna säkerställa att yngre medarbetare kan få fast anställning, fortsätter han.

Förutom att IF Metall kräver att Orrefors Kosta Boda erbjuder äldreavgångar, kräver de också att regeringen ger stöd till utbildning för att de varslade ska kunna behålla och utveckla sina hantverkskunskaper.

Fackförbundet kräver även att Orrefors Kosta Boda ska få exportstöd för att kunna stärka varumärket utomlands. Peter Sand berättar om varför det är nödvändigt med hjälp från regeringen.

- Det är flera andra företag som har fått det och vi tror att det är nödvändigt för glasindustrin. Det är inte lätt att sia om glasindustrins framtid just nu men så länge det finns hopp så finns det möjligheter att överleva, säger han.

- Om era krav inte går igenom, vad händer då?

- Det får vi titta på då. Nu utgår vi från denna situation så får vi se dag efter dag vad som händer, avslutar Peter Sand.

Tidigare artiklar i ämnet:

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".