Kronoberg

Få drog av skatt för hushållstjänst

Intresset för att använda skatteavdraget för hushållsnära tjänster var litet i Kronobergs län under 2007. Bara 0,3 procent av kronobergarna sökte och beviljades avdrag.

Skatteverket har slutfört 2008 års taxering, och statistiken visar bland annat att den kommun i länet där flest använde sig av avdraget var Växjö, där en halv procent utnyttjade det.

I Lessebo och Ljungby kommun använde minst andel skattereduktionen, drygt 0,1 procent. I de övriga kommunerna ser det ut på liknande vis. Det är bara runt 0,3 procent av invånarna som har utnyttjat det nya skatteavdraget.

Få tillbaka halva kostnaden
Från den 1 juli 2007 öppnades möjligheten att sänka sin skatt om man anlitade någon för att utföra hushållsarbete. Det handlar bland annat om städarbete, trädgårdsarbete och barnpassning som utförs i hemmet.

Skattereduktionen sattes till 50 procent av arbetskostnaden. Alltså kan du få tillbaka halva arbetskostnaden genom att dra av på deklarationen. Beloppet du får tillbaka kan däremot inte överstiga 50 000 kronor.

Vanligast i storstäderna
De som köper hushållsnära tjänster är framförallt kvinnor. Drygt 53 000 personer i Sverige beviljades skattereduktionen under 2007 och av dessa var drygt 30 000 kvinnor.

De som köper mest hushållstjänster bor i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".