I Orrefors varslas tre fjärdedelar av personalstyrkan om uppsägning. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg

Orrefors drabbas hårdast

Orrefors glasbruk kommer att få ta den största smällen när det gäller de nya varslen som kom på måndagen. I Orrefors varslas 94 personer, vilket motsvarar tre fjärdedelar av personalstyrkan. I Kosta varslas 79 personer om uppsägning och i Åfors är siffran 27.

– Jag tycker att det är skrämmande. Vi har ju redan fått en smäll och 200 personer är inte lite, säger Soran Popovic som är glasmålare på Åfors glasbruk.

Genomförs det lagda varslet så innebär det en halvering av personalstyrkan inom Orrefors Kosta Boda. Orrefors är det glasbruk som drabbas hårdast och där tvingas tre fjärdedelar av personalstyrkan att sluta. I Kosta varslas 79 av 206 anställda om uppsägning.

Vallien slåss för hantverket
På glasbruket i Åfors har Bertil Vallien varit formgivare sedan 1960-talet. Han har följt glasbruken i uppgång och fall och nu när 27 personer varslas i Åfors tror han att man måste vara selektiv när man nu bestämmer vilka som ska få lämna företaget.

– Man ska vara väldigt rädd om den specialkompetens som finns: duktiga glasblåsare, slipare och gravörer.

Skilda varumärken en styrka
För att möta konjukturnedgångar och för att stå starka i den hårda konkurrensen tror Bertil Vallien att man tydligare måste särskilja företagets olika varumärken.

– Det är en styrka att man kan han ett varumärke som vänder sig till en finare, mer traditionsbunden publik och ett som står för det lite äventyrligare och spralligare.

Läs mer:

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".