Norrhult

Stålgjuteri i Norrhult varslar

25 personer varslas om uppsägning på Norrhult Stålgjuteri AB i Uppvidinge kommun. Företaget producerar stålgjutgods och har många kunder inom fartygsbranschen. De är även storleverantör till bland annat Rolls Royce AB.

Uppdaterad kl 13.10

- Orsaken är den minskade orderingången och den osäkra världsmarknaden. Det innebär att våra kunder inte vågar lägga långa order, säger marknadschefen Nisse Hammarström.

Det handlar framförallt företagets kunder i fartygsbranschen som inte vågar lägga nya order när världsekonomin är i gungning.

”Alla blev oroliga”
Norrhults Stålgjuteri har funnits sedan 1996 och utökade förra året bland annat genom att köpa Metall och Träteknik AB i Norrhult och nyanställa personal. Därför var det inte väntat att personalstyrkan på 75 personer skulle behöva minskas, enligt Nisse Hammarström.

- Till och med september eller oktober var vi ju inne i den hetaste högkonjunkturen vi har haft. Sedan kom finanskrisen helt plötsligt och alla blev oroliga och ville vänta med att beställa, säger han.

Det var på måndagen som 20 kollektivanställda och fem tjänstemän varslades om uppsägning. Och stämningen är nu dyster på stålgjuteriet berättar en anställd för Sveriges Radio Kronoberg.

”Vi måste gardera oss”
Men även om situationen just nu är svår så tror marknadschefen att företaget kommer återhämta sig igen.

- Jag är en obotlig optimist och vi har många intressanta projekt som vi förhandlar om. Vi börjar närma oss ett förverkligande av det och jag hoppas att vi kan komma undan att behöva låta de varslade gå. Men vi måste gardera oss, säger Nisse Hammarström.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".