Tingsryd

Skolfrågan i Tingsryd splittrar den styrande alliansen

Den infekterade skolfrågan i Tingsryds kommun vållar politiskt turbulens i kommunen och splittrar alliansen. Centerpartiet gör gemensam sak med socialdemokraterna och säger som läget är nu, nej till skolnedläggningarna.

– Vi kommer att yrka återremiss i kommunstyrelsen, säger Göran Andersson (C).

Förslaget att lägga ner mellanstadieklasserna på skolorna i Konga, Linneryd och Rävemåla och spara bort högstadiet på Trojaskolan i Ryd har väckt enorma protester runt om i kommunen. Nu rör förslaget också om i den politiska grytan. Sammanlagt 12 miljoner ska sparas på tre år i takt med att antalet elever blir färre.

Centern följer Socialdemokraterna
Centerpartiet, som tillhör den styrande borgerliga alliansen, tar nu klart ställning och kommer att säga nej till skolnedläggningen i kommunstyrelsen på måndag, säger centerpartisten Göran Andersson. Anledningen är att utredningen som ligger till grund för besparingarna inte är gjord på rätt sätt, säger han. Bland annat gäller det kostnaderna för skollokalerna.

På fredag ska politikerna i barn- och utbildningsnämnden säga sitt och sedan är det kommunstyrelsen som på måndag har frågan på sitt bord. Även Socialdemokraterna kommer att yrka på återremiss, säger Barbro Svensson (S).

Att Centern och Socialdemokraterna nu står på samma sida innebär att det inte blir något nedläggningsbeslut just nu - oavsett vad det största partiet, Moderaterna, säger.

Splittrad allians
Kommunalrådet och moderaten Arne Karlsson vill inte kommentera Centerns agerande innan alliansen på torsdagen har haft det möte om skolfrågan som varit planerat sedan en tid tillbaka. Men hans partikamrat Håkan Ohlsson har tidigare sagt i SR Kronobergs program Kronoberg Direkt han vill se den här besparingen.

Men att Centerpartiet nu splittrar den borgerliga alliansen kommenterar Göran Andersson (C) så här:

– Jag ser inte detta som en partifråga. Det skulle innebära att man måste följa partipiskan och så vill inte jag ha det.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".