Det blir allt vanligare med skador på naturen på grund av skogsmaskinerna. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Kronoberg

Skogsmaskiner skadar naturen

De tunga skogsmaskinerna orsakar allt mer skador på vattendrag. Det visar siffror från Skogsstyrelsen. Förutom de synliga spåren handlar det främst om en försämrad vattenkvalitet och hälsofaror för fisk när slam läcker ut i bäckar och sjöar.

Med ett allt varmare klimat finns risken för än större skador i framtiden om inte skogsbruket hittar metoder för att minska problemen.

Det handlar bland annat om att humuspartiklar, alltså döda växtdelar, frigörs ur skogsmarken av maskinernas tyngd, och sedan når partiklarna ut i olika vattendrag. Det säger Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen Östra Kronoberg:

– En del av de partiklarna ka ta död på olika organismer genom att de sätter sig på andningsorganen. Dessutom riskerar kvicksilver att komma ut i vattnet.

– Det gäller att se tilll att vattnet från skogen och från de många dikena i skogen inte rinner direkt ut i bäckar och åar utan att det kan filtreras genom skogsmarken, säger Hasse Bengtsson.

Förutom att frigöra slam och näring som når ut i vattendrag orsakas ju också synliga körskador av skogsmaskinerna. Men där finns på sina håll flyttbara broar av metall och system med så kallade mattor av stockar som tillsammans ska minska skadorna.

– Det allt varmare klimatet och därmed bristen på kalla vintrar med ordentlig tjäle försvårar ju ytterligare för skogsbruket, säger Hasse Bengtsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".