De små glasbruken har full fart i produktionen. Foto: Ulf Sirborn/Scanpix
Kronoberg/Kalmar

Ingen kris på de små glasbruken

De små glasbruken i Glasriket klarar sig bättre än de stora. Produktionen vid bruken i Skruv, Johansfors och Nybro har inte påverkats lika mycket av lågkonjunkturen.

Åke Ernstsson, som är delägare i Nybro glasbruk, säger att det är full fart i produktionen.

– Vi har haft ett väldigt bra år 2008, bra försäljning och full beläggning i produktionen under hösten, säger Åke Ernstsson som är delägare i Nybro glasbruk.

Lättare att ställa om
Jätten i sammanhanget, Orrefors Kosta Boda, med sina stora volymer och många anställda får det tuffare när lagren växer jämfört med de små bruken, säger Dan Brorson i Johansfors.

– Jag tror att de små glasbruken har lättare att snabbare ställa om och göra mindre serier och har snabbare leveranser, säger han och menar att det är mycket lättare för dom små bruken att överleva i en lågkonjunktur.

Katastrof för Glasriket
Men trots att det går bra för många små glasbruk så tittar de med oro på vad som nu händer inom Orrefors Kosta Boda. En nedläggning där skulle vara förödande för alla.

– Det vore i stort sett katastrof för hela Glasriket och bygden, säger Dan Brorson. Det gäller att locka folk till Glasriket och det gör Orrefors Kosta Boda med sitt varunamn på ett sätt som de små bruken inte kan.

 

Sandra Skeppar och Tobias Sandblad
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".