Mia Nilsson och Lisa Johansson på gymnasiet i Åseda lärde sig hantera sina pengar. Foto: Karin Hellzén/SR Kronoberg
Åseda

Elever lärde om ekonomi

Fler och fler ungdomar hamnar hos kronofogden på grund av obetalda fakturor. På torsdagen anordnade därför gymnasieskolan i Åseda en temadag där sistaårseleverna fick lära sig om ekonomi.

– Har man inte haft med Kronofogdemyndigheten att göra så vet man ju inte riktigt vad det handlar om. Det är ingen som talar om för ungdomarna idag vad utebliven betalning får för konsekvens. Idag talar man bara om vilka erbjudande som finns, vad man tjänar och vilka förmåner som finns. Man ska handla och handla och handla, säger Tomas Andersson från Kronofogden.

Så för att försöka förhindra att fler hamnar hos kronofogden så samlades föreläsare från Kronofogdemyndigheten, kommunens konsumentrådgivning, Uppvidingehus och ett försäkringsbolag, på gymnasiet i Åseda för att lära ungdomarna om vad de ska tänka på när de snart ska börja sköta all sin ekonomi själv.

”Min ekonomi går åt skogen”
Enligt eleven Mia Nilsson som star studenten i sommar så behövdes verkligen den här dagen.

– Min ekonomi går åt skogen varje månad så det här är nog ett uppvaknande. Pengarna tar slut innan månaden har gått, säger hon.

Mia Nilsson och hennes klasskompis Lisa Johansson tror att anledningen till att fler unga hamnar hos Kronofogden är att många skapar ett beroende och lägger sina pengar på snus och cigaretter.

Riskfyllt med dolda kostnader
Konsumentrådgivaren Margith Lydigh föreläser om vikten av att inte låta sig luras av reklam eller att teckna långa avtal. Hon menar att den här ”Flytta hemifrån”-dagen är otroligt viktig och berättar vad de är hon fokuserar mest på.

– Planering, budget, hur man använder sina pengar och att man upptäcker de dolda kostnaderna som man har. Till exempel när man går och fikar med sina kompisar. Det är viktigt att man håller koll på de här kostnaderna som man inte tänker på i en budget, säger Margith Lydigh.

Hon berättar även att ungdomarnas största problem idag är att de vill ha allt. De tänker inte och allt ska gå så fort som möjligt.

 

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".