1 av 2
Demonstration utanför Tingsryds kommunhus. Foto: Jens Pehrson / SR Kronoberg
2 av 2
Foto: Jens Pehrson
Tingsryd

Trojaskolans högstadium läggs ner

Barn- och utbildningsnämnden i Tingsryd beslutade på fredagen att man ska förändar skolorna i kommunen. Bland annat föreslås att högstadiet vid Trojaskolan i Ryd ska försvinna.

Men den styrande alliansen har inte varit enig i frågan och på fredagen lade centerpartisten Marie Fransson ned sin röst vid omröstningen.

- Jag deklarerade tydligt på alliansmötet att jag kommer avstå från att rösta, även på kommunfullmäktige. För vad jag förstår så går centern på Socialdemokraternas linje och jag vill hålla mig inom alliansen.

Dagens beslut i barn- och utbildningsnämnden innebär att nämnden föreslår att Linneryd, Rävemåla och Konga skola bara får behålla förskola upp till och med fjärde klass och att högstadeiet på Trojaskolan i Ryd läggs ner. Det ska innebära en kostnadsminskning med cirka 4.3 miljoner.

Oenigheter i alliansen
Men alliansen har alltså inte varit överens i frågan och trots att nämnden på fredagen fattat beslut är det inte säkert att det blir så. Frågan ska vidare till komunstyrelse och fullmäktige. Enligt Marie Fransson har centern bestämmt sig för att gå på Socialdemokraternas linje och yrka på återremmis.

- Centern kommer att yrka på återremiss och det är därför jag har avstått att rösta idag, säger Marie Fransson.

Den moderata ordföranden i nämnden Håkan Ohlsson är nöjd med att nämnden lyckats komma till ett beslut och han säger att accepterar att en av centerns ledamöter lade ner sin röst vid omröstningen.

Han vill inte kommentera Marie Franssons uppgifter om att centern i kommunstyrelse och fullmäktige kommer att rösta för att ärendet ska återremitteras.

- Vi får avvakta och se hur de kommande besluten kommer att bli i kommunstyrelsen och fullmäktige. Men vi måste ta vårt ekonomiska ansvar nu, säger Håkan Ohlsson.

Ungdomar protesterade
När barn- och utbildningsnämnden i Tingsryd startade sitt möte stod drygt 100 ungdomar utanför kommunhuset och protesterade.

- Vi vill visa vårt missnöje, säger Anna Löving som är elev på Trojaskolan.

- Allting på vår skola är bra, jag har ingen förståelse för att de ska lägga ner, säger Sandra Nilsson som också är elev på Trojaskolan.

Jens Pehson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".