Öresundstågen

Kritik mot försämrad servering

Nu har de första tågen med Öresundstågstrafiken börjat rulla. En ny organisation där sex länstrafikbolag gått samman ska erbjuda bland annat fler avgångar mellan Kalmar och Köpenhamn.

Men även negativa förändringar väntar resenärerna. Serveringarna på tågen försvinner nämligen

- Jag har rest sedan i början på 50-talet och det här kommer de att ångra. De tjänar så bra på biljetterna så de behöver inte ta bort serveringarna tycker jag, säger Sölve Nord från Växjö.

Nu har samarbetet Öresundstågtrafiken startat mellan Kalmar Läns Trafik, Länstrafiken i Kronoberg, Blekingetrafiken, Skånetrafiken och Västtrafik. Tillsammans tar de över tågtrafiken mellan Kalmar och Köpenhamn från SJ. Och även Öresundstågen som kör till Göteborg och Karlskrona.

Fler avgångar sätts in i förmån för de som pendlar och i de flesta fall blir biljetterna billigare. Men något som alltså försvinner är serveringarna ombord. Thomas Nilsson som är trafikdirektör på Länstrafiken i Kronobergs län.

- Vi har valt att ta bort serveringen av den enkla anledningen att det kostar ett par miljoner för Kronobergs län att ha serveringen. Vi har därför sagt att det finns andra saker som vi måste prioritera, säger han.

Och även om fler resenärer som Sveriges Radio Kronoberg talat med är glada för att turerna blir fler så är de besvikna över att serveringarna inte kommer att finnas kvar.

- Jag tycker att det är lite tråkigt. Jag använder inte serveringen regelbundet men ibland har man lust och då är det skönt att det finns, säger resenären Birgitta Devlin.

- Det är tråkigt eftersom man pendlar på morgonen och på eftermiddagen och man vill gärna ha en smörgås på tåget eftersom det är lite tajt med tiderna. Så då tar man en kaffe och en macka på tåget istället, säger Kalle Johannesson.

Karin Hellzén

karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".