ALVESTA

Alvesta förlorade rättstvist om friskolor

Efter ett utslag i kammarrätten står det nu klart att Alvesta kommun måste täcka alla kostnader för friskolornas lokaler. Det här kan bli dyrt för kommunen, säger Mats Martinsson som är chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Alvesta kommun.

- Det innebär egentligen att man skulle kunna hyra ett slott och bedriva undervisning och hävda att man vill ha ersättning för hyran. Kostnaden för friskoleverksamheten kan nu komma att öka med 100 000 kronor per år, säger Mats Martinsson.

Alvesta kommun får bakläxa av kammarrätten som nu fastställt länsrättens dom som säger att kommunen inte får använda sig av en schablonmetod när man beräknar friskolornas hyresbidrag.

Enligt länsrätten ska kommunen ge friskolorna bidrag för de faktiska hyreskostnaderna. Hyresbidraget får inte beräknas, som kommunen gjort, enligt en schablonprincip som baseras på genomsnittskostnaden för kommunens egna skollokaler.

- Jag tycker inte att kommunen ska överklaga det här beslutet, men det är politikernas sak att avgöra, säger Mats Martinsson.

Vad händer nu?

- Nu måste barn- och ungdomsnämnden fatta nya beslut om ersättningar eftersom de gamla besluten är upphävda.

I Alvesta kommun finns två friskolor, byskolan Blenda och friskolan Kronobergshed. Göran Svärd är ordförande i styrelsen på Kronobergshedskolan.

- Jag är glad att det har fattats ett beslut om att det ska vara samma villkor för oss som för kommunens skolor, säger han.

Men är det rimligt att kommunen ska betala friskolan även för en extremt dyr lokal?

- Nej det tycker jag inte. Det ska finnas en rimlighetsprincip och vi har inte valt någon dyr lokal och vi får inte mer pengar än den kommunala skolan, säger Göran Svärd på friskolan Kronobergshed.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".