KRONOBERG

Fria sjukresor föreslås tas bort

Landstinget planerar att ta bort de fria sjukresorna. Och det drabbar bland andra dialyspatienter och patienter som får strålbehandling.

I dag betalar ingen mer än 1 800 kronor för sjukresor eftersom högkostnadskyddet då träder in, men vissa patientgrupper har hittills varit helt befriade från kostnader. Det gäller bland annat dialyspatienter och patienter som får strålbehandling.

Förslaget från landstinget är nu att även dessa grupper ska betala upp till 1 800 kronor för resorna.

- Det är en ansenlig kostnad för oss eftersom många dialyspatienter är pensionärer, säger Bo Jansson från Njurföreningen Småland.

Själv sköter han sin dialys hemma men det vanliga är att dialyspatienter åker tre gånger i veckan till lasarettet för behandling.

Det betyder att dialyspatienterna riskerar att komma upp i gränsen för högkostnadsskyddet under en månad. Lägg därtill att de har kostnader för medicin om 1 800 kronor, och behandling om 900 hundra kronor per år.

- Risken finns att hela kostnaden, 4 500 kronor, kommer på en och samma månad. För en pensionär med 5 800 kronor i pension är det är stor kostnad, säger Bo Jansson.

Han har lämnat ett förslag till landstinget om att samtliga kostnader ska slås ut på 12 månader.

- Det hoppas vi lite på men mest hoppas vi på att få behålla de gratis resorna, säger Bo Jansson.

Enligt landstinget är de administrativa kostnaderna för att hantera gratis sjukresor till vissa patientgrupper hög och det är därför man vill införa samma regler för alla patienter.

Beslut om sjukresorna fattas på landstingsstyrelsens sammanträde under måndagen.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".