Torsken är en av de fiskarter som Naturskyddsföreningen anser är akut hotad. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Kronoberg

Fortfarande hotad fisk i svenska butiker

Utbudet av det som Naturskyddsföreningen kallar för miljöbra fisk har ökat i landets fiskdiskar. Samtidigt finns produkter som inte är lika bra för miljön kvar. Det visar en undersökning som föreningen gjort över landet och där butiker i Älmhult ingår.

Totalt har 62 butiker i 10 län granskats i undersökningen. ICA är den butikskedja som har störst utbud av miljövänliga fiskprodukter men samtidigt har kedjan också störst andel butiker som säljer fisk som kommer från ej hållbara fiskbestånd.

- Det är positivt med en ökad satsning på miljömärkta produkter. Men att de samtidigt säljer de hotade arterna utan förbehåll känns för mig som en ohållbar dubbelmoral. De vågar inte stå upp för det som de uppenbarligen vet är rätt, dvs. att inte sälja rödlistade och hotade arter, skriver Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".