Aida Beslija ingår i studien av förlossningstider. Foto: Katarina Wahlström/SR Östergötland

Ny forskning ska snabba på födslar

Det är vanligt med långdragna förlossningar bland förstföderskor men ny forskning kan nu komma att snabba på det hela. Flera lasarett i landet är med i den här studien, bland annat Växjö.

Hälften av alla kvinnor som får sitt första barn har inte tillräckligt starka värkar för att klara förlossingen utan hjälp och omkring 20% måste förlösas med akut kejsarsnitt eller med sugklocka.

Det har visat sig att kvinnor som behandlas med blodförtunnande läkemedel klarar förlossningen bättre och det är bakgrunden till studien där kvinnorna får ett ämne som liknar Heparin, som används mot blodproppar.
– Man undersöker om den här substansen kan påverka förlossningstiden. Hos förstföderskor är det nämnligen ett stort bekymmer att öppningskedet kan ta lång tid och det är därför många förstföderskor måste genomgå kejsarsnitt, säger Agneta Werner som är förlossingsöverläkare på Vrinnevisjukhuseti Norrköping som också ingår i studien. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".