Kronoberg

Skatteverket tar tillbaka skattsedlar

Många företag blev av med sin F-skattsedel under förra året. Uteblivna deklarationer och bristande redovisningar är några av anledningar till varför 81 företag i Kronobergs län fick sina F-skattesedlar återkallade av skatteverket.

Och det innebär vissa svårigheter för företagarna berättar Anna Gustavsson på Skatteverket i Växjö.

– För företagen kan det vara så att det blir svårt att få kunder. För har man ingen F-skattsedel så innebär det konsekvenser för den som anlitar den här företagaren. Har man en F-skattsedel visar man att man är en seriös företagare som sköter sig, säger hon.

Runt en halv procent av företagarna i Kronobergs län blev av med sin F-skattsedel förra året. Många av dem var enskilda firmor och den vanligaste anledningen var att skatten inte betalats eller att redovisningen var bristfällig. Även utebliven deklaration var en stor anledning. Förutom att det blir svårare för företagen att få kunder så kan det även uppstå konsekvenser för dig som köpare.

– Är det en enskild näringsidkare så ska du dels betala 30 procent i skatt och dels arbetsgivaravgifter som ligger runt drygt 30 procent.

Anlitar du någon av de 81 firmor som blivit av med sin F-skattsedel, blir det problem om du vill använda dig av det såkallade ROT-avdraget. Avdraget som innebär att den som gör renoveringar, underhåll, om- eller tillbyggnader i hemmet får dra av halva arbetskostnaden på deklarationen.

– Har inte den man anlitar en F-skattsedel får man inget ROT-avdrag. Så då är det kört, säger Anna Gustavsson.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".