Kronoberg

Snabbare tåg genom länet

I väntan på nya höghastighetsbanor vill Banverket höja hastigheten på flera av de nuvarande järnvägarna, bland annat Södra Stambanan som passerar förbi Alvesta. Med ombyggnader och förbättringar skulle exempelvis en resa mellan Stockholm och Malmö kunna bli en timme kortare än idag.

Det är framför allt på södra och västra stambanorna, och på västkustbanan som Banverket vill öka den högsta hastigheten från dagens 200 kilometer i timmen till 250 kilometer i timmen.

Det skulle göra tåget mer attraktivt genom betydligt kortare restider än idag, men också lösa en del av problemet med trängseln på spåren, om man samtidigt bygger fler mötesspår för långsammare tåg, som till exempel godståg.

Hastighetsökningen kommer i väntan på de så kallade höghastighetsbanorna. Då handlar det om helt nya spår med tåg som går över 300 kilometer i timmen.

Ett sådant nät utreds just nu av regeringen och kan dröja 20 år innan det är färdigt. Under tiden bör alltså de befintliga banorna rustas upp, enligt Banverket.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".