1 av 2
Brandbilar på Älmhults brandstation. Foto: Lars-Peter Hielle/SR Kronoberg
2 av 2
Räddningschefen i Älmhult, Staffan Hård, tror att Osby och Älmhult kommer att kunna samarbeta på lika villkor. Foto: Lars-Peter Hielle/SR Kronoberg
Älmhult

Oro bland brandmän i Osby inför samarbete med Älmhult

Förslaget att slå ihop räddningstjänster i Osby och Älmhult får tummen ner av brandmännen i Osby. Oro finns för att man ska bli en lillebror när Älmhult blir huvudort, något som kan påverka kåranda och engagemang.

I mars kommer beslutet som oroar brandmännen i Osby som befarar att räddningsledaren kan komma att tvingas åka från Älmhult vid uppdrag i Osby.

I Älmhult har räddningstjänsten hela tiden arbetat med att anpassa sin verksamhet till vad politikerna i kommunen vill, det vill säga, slå ihop dom båda räddningstjänsterna.

– Jag kan förstå att Osby reagerar mer än vad man gör här i Älmhult eftersom att förslaget är att Älmhult blir huvudort, säger Staffan Hård som är räddningschef i Älmhult.

Idag finns det en väl uppbyggd ungdomsbrandkår i Osby, mycket handlar om engagera sig ideellt, och det tror räddningstjänsten i Osby kan försvinna om kårandan och engagemanget försvinner, något som oroar.

– Man känner ju lite att det här kan bli storebror och lillebror, säger Mikael Svensson som är deltidsbrandman i Osby.

Men Staffan Hård från Älmhult håller inte med.

– Nej, jag tror inte det blir storebror och lillebror, jag tror vi blir tvillingbröder, säger Staffan Hård, räddningschef i Älmhult.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".