Nytt system ska hjälpa bilförare

Ett nytt varningssystem för bilar ska göra trafiken säkrare. Väg- och transportforskningsinstitutet i Linköping håller tillsammans med flera universitet och företag på att ta fram systemet.

Forskaren Mattias Hjort på VTI är mycket nöjd med dom tester som hittills gjorts.

– Det verkar som att förarna tar varningarna på allvar och anpassar sina hastigheter. Så gott som alla har sagt att man känner lägre stress i de här situationerna.

Varningssystemet kan liknas vid dagens navigationssystem men det kan göra mycket mer. Föraren kan få information om exempelvis vägarbete, plötslig halka, olyckor, å mycket mer. Systemet analyserar och presenterar de viktigaste varningarna till föraren säger Mattias Hjort.

– Vi har testat några riktigt kritiska situationer som kanske är vanligare i Europa än i Sverige, till exempel mötande bil i eget körfält, det händer en gång om dagen i Österrike.

37 företag och universitet från 15 EU-länder deltar i projektet COOPERS som finansieras av EU och har till syfte att ta fram ett nytt varningssystem som kan användas i hela Europa. När systemet är färdigbyggt kommer det att kommunicera och samla data från vägnätet och mobilnätet.

Men för att detta ska kunna bli verklighet krävs bland annat infrastrukturen längs vägarna som kan kommunicera och skicka information till bilen.

Det kan ta flera år innan systemet finns på marknaden. Men Mattias Hjort är mycket hoppfull systemet gör att man undviker många onödiga olyckor i framtiden

– Jag tror att det kan betyda väldigt mycket, både för förare, gående och vägarbetare. Systemet väljer ut den viktigaste informationen och presenterar den för föraren i rätt ordning.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".