En av många kor som vaccinerades mot Blåtunga under hösten. Foto: Foto:Tomas Brodin/SCANPIX
Kronoberg

Dåligt intresse för blåtungevaccination

Bara 9 procent av ägarna till små djurbesättningar i det så kallade vaccinationsområdet för blåtunga har velat vaccinera sina djur mot sjukdomen. Och nu har tiden gått ut för att anmäla sitt intresse.

– Jag hade nog räknat med att det skulle vara lite mer, säger Joakim Holmdahl på jordbruksverket i Jönköping. I september upptäcktes sjukdomen blåtunga på en gård i Halland, och efter det har flera smittade djur, bland annat i Kronobergs län, hittats.

Stor kampanj
Jordbruksverket började då med en massiv vaccinationskampanj och det blev obligatoriskt för alla som äger fler än 10 nötreatur eller får, och som bor inom vaccinationsområdet, att vaccinera sina djur.

Vaccinationsområdet är enkelt uttryckt hela södra Sverige upp till Tranås och sen en linje rakt västerut bort till Kungälv.

Men dom som bor i det här området och har 10 djur eller färre, dom har själva varit tvungna att kontakta Jordbruksverket och anmäla sitt intresse. Att reglerna varit såna beror på att Jordbruksverket så snabbt som möjligt ville vaccinera så många djur som möjligt.

Lågt intresse
Men när tiden för att anmäla sitt intresse nu gått ut har bara 9 procent av de cirka 5000 småbesättningarna i området hört av sig. I Kronobergs län är det något fler, 17 procent av 585 besättningar.

– Det kan väl finnas ett visst motstånd mot att göra den här aktiva handlingen, det är väl det ena. Det andra är väl att kampanjen har debatterats under hösten och vintern. Bland annat gick småbrukarföreningen ut och sade att de tyckte inte att man skulle vaccinera, säger Joakim Holmdahl

Men trots att intresset varit så lågt i den här gruppen, så har ändå runt 80 procent av idisslarna i området snart vaccinerats.

– Vaccinationskampanjen har som mål att utrota sjukdomen från Sverige och det tror jag att vi kommer att lyckas med säger Joakim Holmdahl.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".