Snart kan det vara tillåtet att jaga rådjur också med pil och båge. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
Kronoberg

Jakt med pil och båge snart i våra skogar

Jakt med pil och båge kommer att bli tillåtet. Naturvårdsverket som utrett frågan håller just nu på att utforma regler för jakten, och inom några månader kan man vara klar med beslutet.

– Det är ju så att Danmark och Åland har bestämt sig för att tillåta det. Det förslag som nu ligger är att i någon omfattning tillåta bågen för jakt efter rådjur och kanske någon annan art, säger Christer Petersson som är handläggare för jaktfrågor på Naturvårdsverket.

De jägare i Sverige som vill jaga med pil och båge har på senare tid haft anledning att hoppas på att den sortens jakt ska bli tillåten efter 20 års diskussion.

Naturvårdsverket har utrett frågan och kommit fram till att det bör vara tillåtet att jaga med pil och båge. Naturvårdsverket tittar nu på detaljer som vilket vilt som får jagas och vilken utbildning som ska krävas av bågjägarna. Christer Pettersson på Naturvårdsverket räkna med att ett förslag är klart om några månader.

De svenska jägare som intresserar sig för den här formen av jakt har fått åka utomlands för att jaga. En av dem är Micke Andersson från Hovmantorp. Han har bland annat jagat björn i Kanada med just pil och båge och för honom är det en överlägsen form av jakt.

– Det är den fantastiska närheten till viltet. Man ger upp sin tekniska överlägsenhet och låter viltet använda sina sinnen för att undfly en, och när man väl fäller viltet är det med samma effekt som en gevärskula, säger Micke Andersson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".