Rune och Aron Gunnarsson vid Hinneryds nya barnkyrka. I bakgrunden skymtar den riktiga kyrkan. Foto: Karin Hellzén/SR Kronoberg
Markaryd

Juniorpräster i Hinneryd

För att få barn och ungdomar att bli mer intresserade av kyrkan har nu Hinneryds församling i Markaryds kommun satsat 30 000 kronor och byggt en lekkyrka på gräset utanför Hinneryds kyrkomur.

Kyrkan är vitmålad och har små fönster med glasmålningar på. Uppe på taket finns ett litet klocktorn och högst upp sitter ett kors. I den cirka tio kvadratmeter stora kyrkan finns sex kyrkobänkar där ungefär 15 barn får plats. Längst fram finns en liten dopfunt och ett altare.

– Nu används den i barn- och ungdomsarbetet här i Hinneryd och den är öppen hela tiden. Vi avslutar alltid våra barnaktiviteter här inne, säger Torsten Johansson som är vaktmästare för Hinneryds kyrka och den som byggt miniatyrkyrkan.

Om några veckor kommer det finnas små prästkläder och tillbehör för att barnen ska kunna leka dop, bröllop och begravning. Carina Gunnarsson har två söner, Rune som är tre och Aron som är fem och hon tycker det är ett bra sätt att lära barnen om bibeln.
Och att få komma och leka och gå på aftonbön i den lilla kyrkan, det gillar femårige Aron Gunnarsson. Han tycker det är mycket roligare än att vara i den stora kyrkan.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".