I huset med vällingklocka fanns ett brännvinsbränneri som var i drift fram till 1800-talets andra hälft. Foto: Roger Bergvik/SR Kronoberg
Kronoberg

Gårdar med långa släktband inventeras

En gård som hoppas bli klassad som släktgård är Askaremåla 1:9 strax utanför Älmeboda, ägd av familjen Ossén. Gården består bland annat av en mangårdsbygnad i form av ett rött trähus i två våningar med vita knutar, och som liknar ett traditionellt smålandshus.

– Men det är inte riktigt ett smålandshus eftersom det är så fyrkantigt, säger Willy Oséen som äger huset.

– Huset byggdes 1799 av en man som var noggrann med virket som togs en bit härifrån och under transporten hit var de mycket rädda för vargar, eftersom det var mycket vargar i trakten då, säger Willy Oséen.

Det var muntliga uppgifter från äldre släktingar och boende i området som var utgångspunkten när Willy Oséen började forska om släkten via olika dokument. Det blev ett antal timmar på Rävemåla bibliotek och han fann snart att det mesta av vad han fått reda på muntligt också stämde med dokumenten. Han har spårat att släkten hört till gården åtminstone tillbaka till omkring år 1700.

Det är Jordbrukareungdomens Förbund, JUF, som står bakom inventeringen, men alltså gårdsägarna själva som får göra forskningsjobbet. Belöningen blir ett släktgårdsdiplom om JUF godkänt hur arbetet gjorts.

Till skillnad från den inventering som gjordes på 40-talet så kommer nu också gårdar att räknas som har kvinnliga eller adopterade ägare.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".