Markaryd

Kommunen stoppar friskola i Markaryd - vill själva starta liknande utbildning

Det blir ingen friskola i Markaryd till hösten. Baggium som var de som skulle starta ett gymnasium, och som också fått tillstånd från Skolverket, har beslutat att skjuta planerna på framtiden. Anledningen är att de fått ett negativt mottagande av kommunen.

- Kommunen har varit negativ i sitt yttrande till skolverket, och vi ville gärna ha med oss kommunen, säger Patrik Nystedt som är utbildningschef på Baggium.

Friskolan som skulle ha hetat Markaryd praktiska gymnasium och som hade blivit Markaryds första friskola kommer alltså inte starta i höst. Detta trots att Baggium i början av januari fick okej från Skolverket.

Lärlingsutbildning
Tanken var att starta en skola med flera olika praktiska inriktningar, och som bygger på lärlingssystemet. Eleverna skulle alltså tillbringa mycket tid ute på företag. Mellan 25 och 30 elever skulle antas första året och planen var att runt 100 elever skulle ha gått här om några år.

Men Markaryds kommun anser att det är dålig tajming just nu, dels på grund av lågkonjunkturen som gör att företagen kanske inte kan ta emot så många lärlingar, dels på grund av att elevantalet sjunker. Men det finns en faktor till. Markaryds kommun planerar nämligen en egen lärlingsutbildning, tillsammans med Älmhults och Ljungby kommuner.

- Ja, vi har skickat in en ansökan till Skolverket, säger Kim Brynte (KD) som är ordförande i utbildnings- och kulturnämnden i Markaryd.

Kommunen vill själva
Den utbildning kommunen planerar påminner om Baggiums, med lärlingsplatser. Skillnaden är att de inte skulle ta emot lika många elever. Och Kim Brynte anser inte att de istället för att starta en egen utbildning kunde ha låtit Baggium driva skolan.

- Nej, då förlorar vi ju ännu fler elever till Baggium säger Kim Brynte.

I kristdemokraternas skrift om friskolor så står det att kristdemokraterna ser friskolor som ett självklart inslag i skolväsendet och att det är väldigt viktigt att eleverna själva får välja en utbildning som passar just honom eller henne.

- Men jag är först och främst lokalpolitiker och månar om Markaryd, de relationer jag har på lokalt plan, den gymnasieskolan jag har ansvar för och den kontakt jag har med mitt näringsliv, säger Kim Brynte.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".