Kronoberg

Landshövding ber om extra pengar till universiteten

Regeringens förslag på hur forskningspengar ska fördelas mellan universiteten missgynnar de nystartade lärosätena. Det skriver Landshövding Kristina Alsér tillsammans med fyra landshövdingskollegor i ett brev till regeringen. 

De fem landshövdingarna stämmer därmed in i den kritik som tidigare riktats mot regeringens forskningsproposition.

Regeringens förslag är att man ska fördela pengarna utifrån den kvaliteten forskningen på de olika lärosätena håller. Landshövdingarna tycker att det är bra men menar att sättet att mäta kvalitet gynnar de universitetet som varit igång i flera år. 

Ett av mätsätten på kvaliteten är hur många publiceringar som universitetens forskare har i vetenskapliga tidskrifter, något som missgynnar de nya universiteten där forskningen inte varit igång i så många år och där antalet vetenskapliga artiklar då blir färre under en uppstartsperiod enligt landshövdingarna. 

De föreslår nu att regeringen ska kompensera Växjö, Karlstad, Örebro samt mittuniversitetet under en fyraårsperiod så att konkurrensen mellan landets lärosäten ska ske på lika villkor. Annars är risken att de stora lärosätena suger upp forskare från de mindre lärosätena.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".