Bromma är en av de flygplatser som trafikeras från Småland airport. Foto: Foto Bertil Ericson/SCANPIX
Kronoberg

Lågkonjunkturen slår hårt även mot flygtrafiken

Antalet flygresenärer på Småland airport minskade rejält under det sista kvartalet 2008. Nedgången var på hela 20 procent, och förklaringen är den allmänna konjunkturnedgången.

– Det blir tufft ekonomiskt, vi hade ju räknat med en tillväxt här varje år så vi har fått revidera prognosen rejält, säger flygplatsens VD Lars Håkansson.

Antalet flygresenärer som passerar Småland airport har ökat successivt de senaste åren, och även för helåret 2008 är det en ökning med drygt 5 procent. Men ser man till det sista kvartalet 2008 så blev det en störtdykning när det gäller antalet passagerare - en nedgång med hela 20 procent.

Och enligt Lars Håkansson är det hittills framförallt affärsresenärerna som svikit.

– Det är på inrikesresandet som det märks först. När det gäller utrikestrafiken så har man en längre bokningsframhållning så där kommer nedgången att visa sig först senare.

Småland airport har en omsättning på cirka 35 miljoner om året, och nedgången med 20 procent det sista kvartalet 2008 kommer att påverka flygplatsens ekonomi rejält.

– Grovt räknat blir det en nedgång med motsvarande procent, men exakt hur det slår kan jag inte uttala mig om än, vi sitter just nu och räknar på förra årets resultat, säger Lars Håkansson.

För 2009 hoppas Lars Håkansson på samma antal passagerare som under 2008 - cirka 180 000, men fördjupas konjunkturnedgången ytterligare då blir det besvärligt säger han.

– Fortsätter det att gå ner så kommer det att slå mycket hårt ekonomiskt, men hur hårt vågar jag inte säga nu.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".