Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Kronoberg

Kronobergs skogspriser går mot strömmen

Priset på skog som stadigt ökat under det senaste decenniet, börjar nu mattas av. Men i Kronobergs län ökar fortfarande priserna.

– Vi har ju en väldigt hög nivå just nu och det kan inte öka hur mycket som helst, så är det ju, säger Annika Winqvist, mäklare på LRF Konsult i Växjö.

För prisökningen har varit väldigt stor under de senaste åren. Det visar statistik från LRF Konsult. Från 2003 och fram till 2008 har priserna näst intill fördubblats. Vilket har förvånat många som väntade sig en nedgång efter stormen Gudrun som gick hårt åt skogen. En förklaring till det menar Annika Winqvist är att flera förstagångsköpare gärna ville satsa då och att vissa av dem som redan hade skog passade på att köpa mer när de ändå var tvungna att börja om på nytt.

Men nu börjar priserna alltså mattas av - och Annika Winqvist menar att det är en naturlig utveckling eftersom priserna idag är rekordhöga. Allra högst är de just här i Småland och södra Sverige. Här kostar en kubikmeter skog 444 kronor jämfört med 274 kronor i norrland.

– Här nere har vi en hög tillväxt, bra boniteter. Det växer väldigt bra här och det kommer väldigt många utländska köpare hit. De har närmare hem om de köper skog här i södra Sverige, säger Annika Winqvist.

Till skillnad från resten av Sverige har skogspriserna i Kronoberg ökat hela vägen ända fram till årsskiftet 2008/2009. Och att de kan öka även om vi just nu befinner oss i en ekonomisk kris, det förklarar Anna Winqvist på LRF Konsult så här.

– Det finns fortfarande köpare men säljarna kanske känner att de vill vänta på grund av lågkonjunkturen. Men köparna finns där ändå för att de tycker att skog är en säker investering.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".