Finansministern och energiministern presenterar regeringens krispaket. Foto: Mats Andersson/SCANPIX
Kronoberg

Skarp kritik mot regeringens krispaket

Regeringens krispaket som presenterades på torsdagen får nu skarp kritik från Socialdemokratiska kommunpolitiker i Kronoberg.

– Det räcker inte, det saknas investeringar i både gröna jobb och vägar, och det kommer inget om ökade statsbidrag till kommuner och landsting som är en stor sektor där det kommer att bli stora problem framöver, säger Joakim Pohlman (S) oppositionsråd i Markaryd.

Och Joakim Pohlman får medhåll av partikollegan och oppositionsrådet i Ljungby ClaesGöran Carlsson. Även han tycker att krispaketet innehåller alldeles för lite för att ge några verkliga effekter.

Möjlighet att skjuta på skatten
Regeringen föreslår bland annat att företag som har stora ekonomiska problem ska få uppskov med att betala in skatt och arbetsgivaravgifter i två månader, samtidigt får företagen betala både en avgift och ränta om de utnyttjar möjligheten.

Statliga Almi får också två miljarder extra för att kunna hjälpa företag som har svårt att få banklån.

Bra tycker Företagarna - men inte tillräckligt bra
Olle Termén som är regionchef för Företagarna tycker att dagens krispaket är en bra början, men han tror samtidigt att det inte kommer att räcka för att hjälpa företagare i den utsträckning som behövs. Och han efterlyser bland annat snabbare utbetalningar till företagen.

– Jag skulle önska att staten, kommuner och landsting kunde snabba på sina egna utbetalningar till sina leverantörer. Att istället för att betala på 30 dagar betala på 10 dagar nu till de som har fordringar hos dem, säger Olle Termén.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".