Den planerade privatiseringen på äldreboendet Sörgården upprör personalen.
Rottne

Sörgårdens personal kritisk mot privatisering

Personalen på Sörgården Rottne är mycket kritiska till Växjö kommuns hantering av den planerade privatiseringen av äldreboendet.

Personal, anhöriga och boende svävar i ovisshet om vad som händer, säger Gunnel Malm arbetsplatsombud för Kommunals medlemmar på Sörgården.

– Vi vet ingenting i dagsläget och kan inte heller ge besked till anhöriga som frågar. Det är inte roligt.

I höstas gav de borgerliga politikerna beskedet att tre äldreboenden i Växjö ska läggas ut på entreprenad.

Sörgården i Rottne med 70-80 anställda och sex vårdavdelningar var ett av dem, men varken personalen eller de boende fick veta någonting om planerna förrän det var bestämt och det är Gunnel Malm mycket kritisk till:

– De förvarnade inte utan trampade bara in här och sa att så här skulle det vara, säger hon.

I mitten av december tog Omsorgsnämnden det formella beslutet och i början av juni hoppas politikerna att det ska vara klart med nya privata entreprenörer.

Men det finns flera personalfrågor som inte är lösta på Sörgården som bekymrar de anställda.

Nattpersonalen och sjuksköterskorna till exempel sköter vården både av dem som bor på Sörgården och de äldre som bor hemma, och det är sagt att entreprenören bara ska ta över innepersonalen.

”Så vad händer med min anställning och vad ska jag säga till dom som jag vårdar och deras anhöriga när jag inte har en aning”, undrar många som jobbar på Sörgården. Och det är just bristen på information och delaktighet som Gunnel Malm och de andra är mest kritiska mot. Privatiseringsbeskedet blev i sig en chock och att man ännu inte vet någonting gör att många mår dåligt på Sörgården.

Gunnel Malm tycker att kommunen skött det här dåligt:

– Under all kritik, säger hon.

Men distriktschef Jörgen Gertsson tillbakavisar kritiken om bristande information. Redan i höstas visste alla att det skulle bli så här och vi har haft flera informationsmöten, säger han. I början av februari får personalen ytterligare information om detaljerna. De specifika personalfrågor som ännu inte är lösta kommer att lösas, säger Jörgen Gertsson.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".