Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Småländska hagar hotas

Publicerat fredag 23 januari 2009 kl 05.30

De typiskt småländska betesmarkerna med en hel del träd och buskar hotas av förslaget till nya regler för det så kallade gårdsstödet.

Det anser länsstyrelserna i smålandslänen i ett mycket kritiskt yttrande över ett förslag från jordbruksverket, och många bönder är också mycket oroade inför den föreslagna förändringen.

Risken finns bland annat för att värdefulla träd och buskar avverkas för att uppfylla de nya reglerna.

EU-stöd för betesmark och gårdsstöd är ekonomiskt viktiga för många lantbrukare.

I Småland är det typiskt med betesmarker blandat med träd och buskar. Men EU:s syn på betesmark är att det ska vara i stort sett helt öppen mark med få träd. Enligt det nya förslaget får en betesmark innehålla högst 60 träd per hektar, alltså ett område på 100 gånger 100 meter.

Och Anders Hermansson på Svanås gård har redan tagit ner träd för att tillmötesgå EU:s tidigare regler:

– På några ställen har jag kanske till och med tagit ner för många träd för att klara reglerna. Det var ju flera vackra träd som var en prydnad för den totala bilden av betesmarken.

– Det känns ju bittert att behöva ta ner träd för att klara reglerna, och förslaget till nya regler kan ju göra att ännu fler träd behöver avverkas, säger Anders Hermansson.

Länsstyrelserna pekar i sitt yttrande på att ändringen för vad som ska räknas som betesmark skadar den biologiska mångfalden och gör det omöjligt att uppnå de fastställda miljökvalitetsmålen. Det finns stor risk för såna skador på träd och buskar som inte går att återställa, anser de.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".