Det kommer nya pengar så att alla som sökt bidrag för fönsterbyte ska få. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Kronoberg

Mer fönsterpengar till länet

Att ansöka om bidrag för att byta fönster var så populärt i Kronoberg att pengarna tog slut redan 9 månader innan ansökningstiden gick ut. Men nu har länsstyrelsen fått ytterligare 1,9 miljoner att fördela vilket gör att de som tidigare blev utan bidrag nu kommer att få pengar.

– Jag hoppas och tror att det ska räcka till alla, säger Lennart Grimsbo som jobbar med fönsterstödet på länsstyrelsen.

Sammanlagt var det 492 personer i Kronoberg som fram till den 22 december, då ansökningstiden gick ut, hade ansökt om att få ekonomiskt bidrag från länsstyrelsen för att byta ut sina gamla fönster mot mer energissnåla. Upp till 10 000 kronor kunde man få.

Drygt hälften av dem hann få bidrag innan länsstyrelsens pengar tog slut, resten blev utan. Men nu har alltså länsstyrelsen fått nya pengar, 1,9 miljoner kronor, pengar som troligtvis kommer att räcka till alla de som sökt.

Och att stödet till energifönster varit så populärt det tror Lennart Grimsbo till stor del beror på den pågående miljödebatten.

– Man har ju sett att det är en energisparåtgärd, och därför tror jag att det är så populärt.

När väl de nya 1,9 miljonerna är fördelade, blir det inga fler bidrag till energifönster tror Lennart Grimsbo. Däremot kan husägare hoppas på ROT-avdraget, eller husavdraget som det kommer att kallas framöver, och som det ska beslutas om nu under våren.

– Om det går igenom kan det ju bli mer pengar, men gör man arbetet själv blir det förstås mindre.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".