Växjö

Tipshallpersonal knivhotad

Flera i personalen i Tipshallen i Växjö har den senate tiden blivit hotade när dom försökt avvisa ungdomar som varit i hallen, utan tillåtelse. Vid ett tillfälle drog en av ungdomarna till och med kniv mot personalen.

– Det är väldigt obehagligt och vi gör allt vi kan för att komma till rätta med problematiken, säger Lars-Evert Ekman, fritidschef på Växjö kommun.

Tipshallen i Växjö har tidigare varit olåst, från morgonen till sena kvällen. Och det utnyttjade ett gäng killar som började använda Tipshallen som sin fritidsgård, fram till att fotbollslagen som som hyrt tider började träna.

Men efter ett tag upplevde personalen att det blev allt svårare att övertala ”gratis-spelarna” att lämna planen när hallen var bokad. Fanns det en liten yta ledig i ena hörnet av planen tyckte ungdomarna att dom kunde fortsätta spela där, trots att hela planen var uthyrd.

Flera i personalen i Tipshallen, som Sveriges Radio Kronoberg pratat med, upplevde att situationen blev alltmer hotfull och förutom att ta emot verbala hot drog en av ungdomarna vid ett tillfälle kniv.

– Vår personal ska inte gå in i dessa situationer för vi har inte den makten. När det blir diskussioner ska personalen ta kontakt med ett vaktbolag, säger Ekman till SR Kronberg.

Växjö kommun tvingas alltså betala ett säkerhetsbolag som personalen ska ringa, om det uppstår en diskussionerna med objudna gäster.

Däremot gjordes ingen polisanmälan efter knivhotet och chefen på Värendsvallen, Jan-Erik Johansson, säger att situationen är betydligt bättre idag. Bland annat har ungdomarna fått en fast tid att spela fotboll på.

Men fortfarande finns problem och missbruket av hallen har nu gjort att anläggningen är låst stora delar av dagen sedan ett par månader tillbaka.

Och så kommer det vara även i framtiden säger fritidschefen Lars-Evert Ekman.

– Tyvärr känns det som vi får lära oss att leva med detta tuffare samhällsklimatet och nu har det drabbat våra anläggningar, avslutar Lars-Evert Ekman.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".