Sällsynta insekter är hotade på grund av fjärrvärmeverkens jakt på skogsenergi. Foto: Örjan Fritz/Scanpix
Kronoberg

Jakten på skogsenergi hotar utrotningshotade insekter

Fjärrvärmeverkens jakt på skogsenergi riskerar utrota sällsynta vedinsekter som finns i lövrika naturområden, som nu i stor utsträckning dammsugs på ek och andra ädellövträd som är viktiga för den biologiska mångfalden.

– Jag känner en gnagande oro över att detta är en landskapsförändring som sker över hela Sydsverige. Vi måste återigen försöka få en förståelse för att döda träd och gamla träd är viktiga för den biologiska mångfalden. Det här är inget som ska hamna i värmeverken, säger Jonas Hedin insektsexpert på länsstyrelsen i Växjö.

Nu avverkas och rensas igenvuxna betesmarker och lövängar på både levande och torra döda lövträd, som efter stormen Gudrun, enligt Jonas Hedin, har blivit en allt mer eftertraktad energiråvara. I de här naturområdena finns många ädellövträd, bok, ek, alm, ask. lind lönn och även sälg. Alla mycket betydelsefulla för den biologiska mångfalden.

Ädellöv viktigt för insekter
– Sen några år tillbaka ligger energived från löv i stora högar överallt och det är stora annonser som påminner skogsägarna om att det här är bioenergi som man kan tjäna pengar på, säger Jonas Hedin,

Det går inte att stoppa de här energiavverkningnar, som är helt lagliga, men markägare och energiproducenter måste hejda sig och bli mer medvetna om vilken viktig resurs ädellövskogen är för den biologiska mångfalden, menar Jonas Hedin.

Ädellövskogsområdena som man nu avverkar i är mycket artrika. Trots att de bara täcker två procent av landets skogsmarksareal hyser dem 56 procent av alla skogens hotade växter och djur som finns på Artdatabankens och Naturvårdsverkets rödlista.

Högarna lockar till sig insekter
Efter energiavverkningarna läggs riset för att torka i stora högar som sen enligt Jonas Hedin fungerar som ekologiska fällor som lockar till sig många både vanliga och sällsynta Vedinsekter.

– Det sprider sig en doft från de här högarna. Det luktar mycket mer än något annat naturligt dött i naturen då fungerat dem som stora fällor som suger till sig insekter från stora områden, Säger Jonas Hedin expert på utrotningshotade insekter.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".