Tomas Eneroth antecknar i samband med grupparbetet på konferensen. Foto:Angela Wiese
Kronoberg

Regional jobbkommission startas

Socialdemokraterna i Kronoberg vill ha hjälp av både medlemmar, fack och näringsliv för att forma sin politik mot lågkonjunktur och ekonomisk kris.
Nu startar partiet en så kallad regional jobbkommission, som ska samla idéer. Startskottet blev en konferens i Alvesta Folkets hus på måndagen.

Kronobergarna måste samarbeta som efter stormen Gudrun, menar partiets distriktsordförande, Tomas Eneroth.

-När det är den här typen av kriser, så gör man det för enkelt för sig om man tycker att ett antal nationalekonomer och förståsigpåare i Stockholm ska lösa våra bekymmer. Det är när vi själva tar tag i problemen, och investerar, föreslår insatser, och tar vårt politiska eller fackliga ansvar, det är då vi når som mest framgång, säger Tomas Eneroth.

Han drar paralleller till en naturkatastrof.

-Stormen Gudrun var någonting som drabbade plötsligt, och som innebar att vi under en kort period fick göra saker väldigt tajt gemensamt, grupper som tidigare inte hade samarbetat. På samma sätt är det nu när det gäller finanskrisen, säger han.

Lokala seminarier i länet
Socialdemokraterna har redan en så kallad jobbkommission på nationell nivå. Den ska bland annat lyssna av vad forskare och företagare i olika branscher tycker.

Nu får Kronoberg en regional kommission. Den ska bjuda in företagare, fack och kommunpolitiker till lokala seminarier. En av deltagarna på måndagens konferens var Svenskt Näringslivs regionchef Eilon Fransson.

-Vi från Svenskt Näringsliv representerar ju företagare och tycker att det är intressant att få ge vår bild av hur företagen känner i den här situationen, säger Eilon Fransson.

-Det som behövs framöver är väl ganska mycket nya idéer. Kan den här krisen föda att man kommer på nya idéer om hur man ska tackla politiken med mera framöver, så är det väl jättebra, säger han.

Förslag på lärlingsjobb
Socialdemokraterna har ju tidigare föreslagit miljardsatsningar på bland annat utbildning, infrastruktur, och stöd till att bygga hyresbostäder. Och hos konferensdeltagarna fanns liknande tankar.

-Korttidsbidragen måste man ta tillbaka, lärlingsjobben, att ungdomarna som går ut gymnasiet nu inte bara går ut i arbetslöshet direkt, utan att de kommer in i industrin, eller kommunalt, eller vad det än är, säger Camilla Hallin från fackförbundet IF Metall.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".