Kronoberg/Kalmar

Kräver regeringsinsatser i Glasriket

Glasriket håller på att falla samman med det ena varslet efter det andra. Därför kräver nu den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina A Elgestam att regeringen gör något.

Hon vill ha ett krispaket med stöd för bland annat utbildning för att kunna bevara glasbruken i Kronobergs och Kalmar län när glasförsäljningen nu går ned.

– Förr eller senare kommer konjunkturen att vända och då behöver glasindustrierna återanställa personal. För att då vara redo att möta stundande högkonjunktur så behövs det utbildning och att man kan jobba med det under den här perioden.

Extra viktigt att Glasriket får stöd
Carina A Elgestam vill även att krispaketet ska innehålla pengar till forskning och planer för hur Orrefors Kosta Boda kan växa sig starkare utomlands. Men hur mycket pengar som behöver skjutas till för att rädda glasriket är för tidigt att spekulera i säger hon.

Branscher som bland annat fordons- och träindustrin har precis som glasbruken drabbats hårt av finanskrisen. Men enligt Carina A Elgestam är det extra viktigt att just Glasriket får stöd från regeringen.

– Självklart så tycker jag att det behövs åtgärder inom flera olika näringar men det som skiljer är just att glasbruken och konstglaset är så pass smalt och så pass litet. Det klassiska hantverket och glasblåsarna går inte att ersätta med maskiner, säger Elgestam.

Ökad efterfrågan vid högkonjunktur
Att försäljningen av glas gått ned beror, enligt Carina A Elgestam inte på att intresset för glas har minskat. Utan snarare att folk just nu under finanskrisen, inte lägger sina pengar på att köpa glas. Och det tycker hon inte ska behöva leda till att Glasriket går under.

– Förr eller senare kommer vi in i en högkonjunktur och då kommer det bli ökad efterfrågan. För det är klart att folk fortfarande vill köpa glas. Men har man dåligt med pengar så kanske man väljer ett billigare glas än det vi gör för hand på glasbruken. För det är klart att det som är maskintillverkat i ett lågprisland är billigare, avslutar Carina A Elgestam.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".