Växjö

"Kunskapen går förlorad"

Det kommer att bli ett tomrum efter Kronobergspolisens ungdomsgrupp, som ska läggas ner. Det befarar Peter Lundgren på Ungdom i Centrum i Växjö, som arbetar med Nattvandrarna och med mötesplatsen Pax Café.

– Jag tror att ungdomsgruppen har haft stor betydelse i det brottsförebyggande arbetet när de har varit ute bland ungdomarna, säger Peter Lundgren.

Polisens ungdomsgrupp har bland mycket annat jobbat med att stoppa försäljningen av alkohol till ungdomar direkt vid källan. Flera langare avslöjades och spriten flödade inte längre som tidigare. En annan metod var nolltolerans mot unga som drack alkohol ute på stan. Den lilla gruppen poliser fick bra kontakt med många ungdomar, man kände varandra vid namn, menar Peter Lundgren.

Det blir närpolisen som tar över ungdomsgruppens arbetsuppgifter och det är inte bara negativt, anser han. Det kan vara en fördel om alla poliser blir engagerade i problemen med ungdomskriminalitet och fylleri. Men det bästa hade ändå varit om gruppen hade fått fortsätta som tidigare.

– Mina farhågor är att den kompetens och kunskap ungdomsgruppen hade kommer att gå förlorad, avslutar Peter Lundgren.

Läs mer:

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".