Antalet unga rånare har mer än fördubblats på tio år. Foto: Pawel Flato/Scanpix
Kronoberg

Allt fler unga rånare i Sverige

Från 1997 till 2007 har andelen unga mellan 15 och 20 år som misstänks för rån i Sverige mer än fördubblats. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.  

I måndags åtalades en 17-årig pojke för rånet mot Swedbank på Dalbo i Växjö i december förra året. Och andelen unga som utför rån ökar alltså.  

– En vanlig omständighet man lyfter fram är att det har blivit svårare för ungdomar att begå de traditionella tillgreppsbrotten som inbrott och bilstöld. Sen kan man spekulera om att det handlar om ökade klyftor mellan grupper i samhället, att den relativa fattigdomen har ökat, säger Sven Granath krimonolog på Brottsförebyggande rådet.

1997 var det 360 unga som misstänktes för olika typer av rån i Sverige. 2007 stannar siffran på 883. Och Sven Granath tror alltså att en del av ökningen kan förklaras med ökade klyftor i Sverige, men han tror också att många rån begås på grund av ett förändrat samhälle. Idag har fler butiker öppet längre på kvällarna och tillfället gör helt enkelt tjuven.

Lågkonjukturen som drabbat Sverige och världen kan också ge en fortsatt ökning av unga brottslingar säger Sven Granath.

– En längre tids hög ungdomsarbetslöshet kan givetvis leda till att allt fler unga försöker göra karriär inom brott, säger Sven Granath.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".