Lågkonjunkturen gör att fler tvingas leva på socialbidrag. Det gräver ett stort hål i kommunens budget. Foto: Karin Hellzén/SR Kronoberg
Växjö

Socialbidragen gräver hål i budgeten

Nämnden för arbete och välfärd i Växjö har överskridit sin budget med flera miljoner kronor. Anledningen är att betydligt fler Växjöbor behövde socialbidrag under 2008, än under 2007 och att fler personer har behövt placeras på olika institutioner för att få vård.

– Jag tycker att det är besvärligt. Inriktningen måste vara att vi ska hålla vår budget. Alla nämnder ska kunna hålla sin budget. Men i det här fallet så tycker jag att det finns klara och tydliga motiv till varför det har blivit som det har blivit, säger Benny Johansson (M) som är ordförande i Nämnden för arbete och välfärd.

Under 2008 var det runt hundra fler hushåll som behövde socialbidrag än under 2007 och mer än 4 000 fler vårddygn som beviljades, alltså dygn då barn, ungdomar eller vuxna fått vård på en institution.

Unga socialbidragstagare
Ungefär en tredjedel av dem som behövde socialbidrag var under 25 år. Benny Johansson menar att en stor anledning till det är alla varsel som varit och att många unga då förlorat sina jobb. Även förändringarna som gjorts i a-kassan och sjukersättningen påverkar. Eftersom ersättningar har blivit lägre och tiderna för ersättning har blivit kortare.

– Det innebär att marginalerna för den enskilda människan har minskat och i vissa fall då har kommit ned mot noll. Då vänder man sig till kommunen naturligtvis, säger Johansson.

Men även om budgeten för 2008 överskridits med mer än fyra miljoner så har det funnits pengar att ta av, eftersom nämnden haft ett överskott från tidigare år. Därför kommer inga besparingar göras på förvaltningen för arbete och välfärd det här året säger Benny Johansson.

”Jag hyser en viss oro”
Men med tanke på finanskrisen och människors nuvarande ekonomi, är han ändå inte övertygad om att budgeten kommer gå ihop under 2009.

– Naturligtvis går vi in i 2009 med en målsättning att hålla budgeten. Men sedan hur 2009 utvecklas är en helt annan sak. Jag hyser en viss oro när det gäller ekonomiskt bistånd, eller så kallat socialbidrag, med hänsyn till de faktorer som finns i samhället idag, avslutar Benny Johansson.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".