Johan Bengtsson från Växjö Innebandyklubb är en av frontfigurerna i satsningen på rent spel. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix
Kronoberg

Lagidrotter satsar på rent spel

De sex stora lagidrotterna i Småland går nu samman för en gemensam aktion för rent spel inom idrotten. Tillsammans med Smålandsidrotten ska man påverka ledare, spelare och föräldrar att bli positiva förebilder

– Det är bra att ha en gemensam värdegrund för vad småländsk idrott står för, säger Lisbet Johansson på Smålandsidrotten.

Under parollen ”Vi älskar idrott och är stolta över vår sport” startar de sex stora lagidotterna en satsning tillsammans med Smålandsidrotten för att påverka ledare, spelare och föräldrar att bli positiva förebilder inom idrotten.

Förebild för yngre
Bandy, basket, fotboll, handboll, innebandy och ishockey är idrotterna som är med, och trots att fair play är ett ganska slitet uttryck vid det här laget, tycker Lisbeth Johansson att kampanjen känns angelägen.

– Det är ju alltid viktigt, och det är viktigt att spelare förstår att man är en förebild för yngre, poängterar hon.

Idrottsprofiler bär fram budskapet
Varje idrottsförbund kommer jobba aktivt med satsningen. Och ett led i det är att man valt sina egna idrottsprofiler som ska bli bärare av budskapet. Inom innebandyn är det Växjö IBK:s Johan Bengtsson som fått hedersuppdraget.

– Vi diskuterar det inom laget och det är klart att det inte är rent spel att skaffa sig fördelar genom tjuvnyp och fusk, säger Bengtsson till SR Kronoberg.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".