I maj startar jobbcoacning för arbetslösa i Kronobergs län. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronoberg

Stort lokalt intresse för att bli coach åt arbetslösa

Många lokala företag satsar nu på att få arbeta med coachning av arbetslösa. Det framgick under onsdagen när Arbetsförmedlingen i Växjö presenterade villkoren för att bli personlig coach åt arbetslösa.

Bland de nära 40 åhörarna fanns Vivika Ericson som planerar att med en kollega starta ett företag inom bl a jobbcoachning, och hon tror att ett litet, lokalt företag med många kontakter ligger bra till:

– Det är väl en superfördel. Har man en liten verksamhet och ett stort nätverk kan man kanske knyta till sig arbetslösa från flera orter, säger Vivica Ericson.

75 miljoner till länet
Det var efter de många varslen i höstas som regeringen anslog 3 miljarder att användas under en treårspriod till personlig coachning. I Kronobergs län handlar det om totalt ungefär 75 miljoner.

Coacherna ska komma från externa företag och de ska engagera, motivera och stödja den arbetssökande. Målet är att hjälpen ska komma tidigt och till slut leda till en anställning. 9 000 kronor per arbetslös får coachen, 2 000 extra om coachningen resulterar i ett arbete.

Viktigt med personlig relation
Josef Nagy på företaget Montico som arbetat jobbcoachning tycker det är viktigt med en snabb start för den arbetslöse:

– Man måste komma igång fort och göra något så att den arbetslöse inte deppar ned sig, och det kan coachen bara förhindra om han/hon tidigt får en nära, personlig relation med den arbetslöse, säger Josef Nagy.

I maj ska jobbcoachningen komma igång.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".